Du läser
Möt Forskarskolans doktorander – Jesko Schulte

Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

Möt Forskarskolans doktorander – Jesko Schulte

Nya perspektiv, nya idéer och ett värdefullt kontaktnät. Så sammanfattar Jesko Schulte sitt deltagande i Produktion2030s Forskarskola som han anser höjt kvaliteten och spridningen av hans forskning.

Jesko är doktorand vid institutionen för strategisk hållbar utveckling vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och forskar inom området hållbar produktutveckling. Han tog sin licentiatexamen i mars 2019 och har ungefär 1.5 år kvar till sin disputation.

Jesko har gått tre av Forskarskolans kurser och är mycket nöjd med de kunniga och engagerade lärarna, det flexibla upplägget och ett innehåll som han anser är väl anpassat till just doktorander.

– Nivån på kurserna har varit hög, säger Jesko och fortsätter: Produktions2030s Forskarskola är ett bra sätt att komma i kontakt med andra universitet både i Sverige och Norge. Jag har också fått möjlighet att inspireras av andra samt fått chans att sprida mina idéer och forskningsresultat.

Jesko upplever att han har haft stor nytta av samtliga kurser han deltagit i. Den första kursen, A Critical Review of the Product Development Process, var nyttig eftersom hans forskning inkluderar miljövetenskap, men också produktutveckling. Den andra kursen, Sustainability in Engineering, ligger nära det han gör sin PhD inom.

Här var det stora värdet att få träffa lärare och studenter från andra universitet som forskar inom samma område som jag, säger Jesko. Jag träffade vänner och kontakter som jag haft många intressanta diskussioner med.

Kurs tre, Research Communication in Media, var mer praktiskt lagd och en viktig träning i att nå ut till dem som inte är så insatta i ens forskningsområde.

– Jag redan har haft stor nytta av den här kursen, exempelvis inför en intervju med ett forskningsmagasin och vid en radiointervju, förklarar Jesko.

Hans råd är att passa på att gå kurser på andra universitet än där man gör sina egna doktorandstudier.

Man utvecklas så mycket som person, får nya perspektiv på sitt eget arbete och ett bredare kontaktnät, säger han.

→ Läs mer om Produktion2030 Forskarskola

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2024 Produktion2030. All Rights Reserved.