Digitalisering i fokus och Sverige blir partnerland 2019 – en spaning från Hannovermässan


Sverige blir partnerland vid Hannovermässan 2019.

I veckan har årets Hannovermässa – världens största industrimässa – gått av stapeln. Produktion2030 var på plats och spanade. Vi såg mycket spännande teknik med stort fokus på digitalisering och uppkopplad industri, precis som inom Produktion2030. Automation, allt smartare robotar och väldigt mycket inbyggda sensorer och cloud-lösningar var tydliga trender. Självstyrande produktion med allt mindre sensorer erbjöds av många företag. Sensorer i millimeterstorlek fångar upp stora informationsmängder som analyseras och återkopplas med minimal fördröjning. Hög kvalitet och total flexibilitet är möjligt redan idag.

”Kul att se så stort fokus på digitalisering som ju varit ett av Produktion2030s övergripande teman sedan starten” –  säger programchef Cecilia Warrol.

Under mässan offentliggjordes även att Sverige blir partnerland 2019. Det innebär att Sverige kommer att stå i särskilt fokus för besökare, media och program. Enligt Regeringskansliet kommer fokus att vara samverkan och innovation. Produktion2030 planerar att bidra med olika aktiviteter.


Sensorer som samlar in stora datamängder blir allt mindre.


Programchef Cecilia Warrol testar VR och AR.