Du läser
Guidelines för framtidens hållbara och resilienta produktionsutveckling

Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

Guidelines för framtidens hållbara och resilienta produktionsutveckling

Hur skapar man framtidens hållbara och resilienta produktionsutveckling? Den frågan har projektet RaSP studerat.

Tillsammans med flera små och medelstora företag från många olika branscher har ett multidisciplinärt forskarteam undersökt hur man skapar förutsättningar att etablera nya, cirkulära och resilienta fabriker i en effektiv industriell värdekedja. Kerstin Johansen, professor i integrerad produkt- och produktionsutveckling vid Tekniska Högskolan i Jönköping och projektledare berättar.

Det unika och roliga i projektet är att vi har blandat industrier. Vi har med livsmedelsföretag, leverantörer av digital teknik, utrustningsleverantörer, tillverkande företag i metallindustrin, produktbyggande företag och byggföretag, säger Kerstin

Att vara gränsöverskridande mellan olika industrigrenar visade sig vara smart ur ett transparensperspektiv. Företagen konkurrerar inte med varandra vilket har gjort det lättare att dela med sig av information. I projektet deltar också start-up företag.

– Beroende på i vilken fas företaget är möter man olika utmaningar kopplat till resiliens, säger Kerstin. Har du en stark ägare eller en etablerad produkt har du ett infrastrukturellt system. Men har du ett helt nytt koncept och en ny produkt måste du se ett nytt system. Du kan då inte bygga fabriken direkt, du måste först visa din ägare hur du bygger ditt produktionssystem.

Och det är inte helt enkelt. Man måste förstå sin position och utifrån det skapa en strategi för sitt resilienta produktionssystem. Under projektet har det diskuterats flitigt; Hur ska vi dra ner energiförbrukningen? Vill vi automatisera eller inte? Hur ska nya fabriker se ut så att de följer med företagens utveckling framåt? Vilken infrastruktur ska vi skapa strukturer för? Hur kan vi få transparens och delaktighet i organisationen? Vilken kompetens behövs?

Projektet har infört dialogforum med de deltagande företagen. Där delar de med sig av sina kunskaper och erfarenheter tex kopplat till nya krav som kommer, hur man ser att resiliens är viktigt, vad man gör när till exempel kunders beteende förändras. Mixen av företag ger en trygghet i den snabba omställningen. Forskarna fungerar som ett externt bollplank och ställer frågor, tillsammans med samtalen skapar det tankar som i sin tur blir till effekt hos de deltagande företagen.

I projektet deltar enbart små och medelstora företag som ofta är leverantörer till större industriföretag. Projektet har bidragit till en mer förberedd leverantörsförmåga.

– Vi visar på vikten av att vara förberedd och att vända på perspektivet, att arbeta proaktivt istället för reaktivt, säger Kerstin och fortsätter:

De deltagande företagen har byggt in resiliens och hållbarhet i sin affärsmodell och gått till sina kunder och frågat ”ska ni inte tänka så här istället för att vara förberedda framåt?”. Våra deltagande företag har starka nätverk som hjälper oss att sprida resultaten.

Nu håller man på att sammanställa och paketera resultatet till guidelines som företag kan använda när de planerar sina produktionsutvecklingsprojekt. Arbetet ska vara klart i oktober 2024.

Projektet samverkar mellan Tekniska Högskolan i Jönköping, Luleå Tekniska Universitet och RISE i Mölndal.

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2024 Produktion2030. All Rights Reserved.