Visar vägen mot cirkulär ekonomi genom digitalisering och helhetstänk
- I kustsamhället Peniche i Portugal låg det tidigare högar av kasserade fiskenät i hamnen, i väntan på att eldas upp med CO2-utsläpp som följd. Men inte nu längre. Inom ramen för Produktion2030-projektet SuRF-LSAM utvecklas här en mikrofabrik som tar hand om fiskenäten för att omvandla dem till ny råvara som kan bli nya produkter.

Målet är att med hjälp av digitalisering och ny produktionsteknik möjliggöra en cirkulär ekonomi på lokal nivå, som sen kopplas samman i ett globalt nätverk.
Idag är tillverkningssystem ofta globala och material och produkter fraktas fram och tillbaka över hela världen, även om de återvinnas. Målet är skalfördelar och allt mer standardiseras. För att nå en cirkulär ekonomi måste vi sannolikt tänka om. I projektet SuRF-LSAM (Developing Sustainable Resilient circular economy microFactories with Large Scale Additive Manufacturing) har man som vision att möjliggöra den cirkulära ekonomin genom ett globalt nätverk av mikrofabriker för storskalig additiv tillverkning. Robin Teigland, professor inom Management of Digitalization på Chalmers, är projektledare för SuRF-LSAM.
Idén till projektet kom från mina intressen som forskare inom digitalisering för cirkulär ekonomi och entreprenör under Peniche Ocean Watch initiativ i Portugal. Kan vi omvandla kasserade produkter till ny råvara, som med hjälp av additiv tillverkning kan bli nya produkter på en lokal marknad? Där såg vi potential i fiskenäten, berättar Robin.
Utvecklar mikrofabriker
Det normala har varit att näten grävs ner eller förbränns – med 2,9 kg CO2- utsläpp för varje kilo som bränns. Nu ska plasten i näten istället omvandlas till ny råvara. Näten samlas in, rensas, strimlas och omvandlas till pellets. Hittills har Peniche Ocean Watch samlat in mer än 130 ton nät! Det nya materialet kallas Penylon® och används för att 3D-printa nya produkter.
Projektets fokus är att skapa en helhetslösning. Robin berättar hur teamet nu jobbar med att utveckla och kombinera de olika byggstenarna i mikrofabrikerna, så som materialrecept, utrustning och användningsområden. Utvecklingen sker både i Portugal hos projektparten Ocean Tech Hub Lda och i Stockholm hos projektpartnern Brandworks AB.
För att simulera hur materialet beter sig när man sedan 3D-printar produkter utvecklas digitala tvillingar.
När man printar stora produkter vill man inte få problem med till exempel de sista lagren, då får man börja om. Därför utvecklar vi en process för att digitalt simulera printningen innan man startar, säger Robin.
Förutom att arbeta med materialet, printningen och simulering arbetar teamet också med design och att förstå vilken typ av produkt som lämpar sig bäst på den lokala marknaden utifrån både ett ekonomiskt och ett hållbarhetsperspektiv.
Nya arbetstillfällen i lokalsamhället
Projektets resultat kan även generera arbetstillfällen. Robin berättar hur man lagt stor vikt vid social hållbarhet:
Människor som inte har jobb och därmed inte har råd med kläder och annat har inte tid att bry sig om miljön. Vi ville skapa jobb i kustsamhällena.
Bland annat har man under Peniche Ocean Watch skapat arbeten för personer med funktionsnedsättning som rensar de insamlade näten från sådant som inte får finnas med när näten omvandlas till Penylon, till exempel fiskben, alger och annat bioavfall samt rep som är av en annan plasttyp.
Har gett ringar på vattnet
Robin berättar att det kan vara en utmaning som forskare att skapa impact med sin forskning. Idag finns få empiriska studier om cirkulär ekonomi. Det finns gott om teori och modeller, men allt för få case.
– Om vi ska skapa förändring måste vi ut och göra någonting. Så varför inte kombinera forskning och entreprenörskap och skapa spännande forskning samtidigt som vi gör impact? säger Robin och fortsätter:
– Tack vare Produktion2030-projektet får vi arbeta internationellt. Nu bygger vi nätverk med Portugal och samverkar och bidrar med våra olika kompetenser.
Flera andra kustsamhällen i Portugal har visat intresse för att vara med och starta egna mikrofabriker berättar Robin.
Det som har överraskat mig mest i projektet är engagemanget, säger Robin. Det har verkligen blivit ringar på vattnet. I Portugal har vi många partners som inte får finansiering av projektet men som vill vara med ändå. Jag är positivt överraskad av hur mycket folk verkligen vill göra förändring!
I projektets nätverk ingår Chalmers, RISE, Adaxis, add:north AB, Artex AB, Brandworks AB, PaperShell AB och i Portugal AGIX LDA, Centre for Rapid and Sustainable Product Development – CDRSP Polytechnic of Leiria, Ocean Tech Hub LDA (Peniche Ocean Watch), Penimar LDA, ScalesOceans och University of Coimbra.
Projektet avslutas i maj 2026.