Veckans logg med Kristina Wärmefjord

Inom integrerad produkt- och produktionsutveckling är som för så många andra styrkeområden digitalisering och digitala tvillingar en riktigt stor sak, där det sistnämnda idag är ett riktigt hett begrepp. Det kopplar även till Industri 4.0 som kommer att erbjuda en betydligt större tillgång till mätdata med allting uppkopplat. Det påverkar också utvecklingen inom vårt område i arbetet med geometrisäkring med hjälp av digitala tvillingar.

Vad vi konkret vill göra är att skapa en digital tvilling av produkten, en digital kopia, där vi sedan ”föder” den digitala modellen med realtidsdata från produkten. Med den ökade tillgången av data innebär att vi får ännu bättre möjligheter att göra justeringar. Med en ökad noggrannhet i variationssimuleringen förbättras kvaliteten och effektiviteten i produktionen.

Annat spännande är den ansökan vi skickat in till Vinnova för ett Kompetenscentrum, KC. Ansökan stängde den 8 januari så vi har naturligtvis inte resultatet än, men syftet med KC är att skapa nya internationellt konkurrenskraftiga centrum med uppgift att genomföra behovsmotiverad excellent forskning i samverkan. Vi arbetar också med att uppdatera kursen Overview and State-of-the Art i Produktion2030s kursutbud, där vi bland annat kommer att besöka Volvo Cars för att se hur de arbetar med frågor inom vårt område.

Sedan har vi förstås våra pågående projekt, där vi exempelvis har ett projekt som handlar om att minimera gnissel och gnek i samverkan med just nämnda Volvo Cars. Det kopplar till toleranssättning och annat som i sig direkt kopplar till integrerad produkt- och produktionsutveckling. Med kontroll över detta kan gnissel och oljud minskas, vilket leder till såväl högre kvalitet som effektivare produktion.

 

Kristina Wärmefjord – Chalmers
Expertgruppledare integrerad produkt-
och produktionsutvecklingNär du klickar på prenumerera godkänner du att Produktion2030 sparar din e-postadress i enlighet med GDPR.

Prenumerera på Produktion2030s nyhetsbrev!

X