Du läser
Världsledande teknik resultatet av Produktion2030-projekt

Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

Världsledande teknik resultatet av Produktion2030-projekt

  • Produktion2030-projektet DigMetal har byggt världsledande teknik för att minska svinn och spara kostnader för produktion och montage av metallkomponenter i samband med byggen.

Ludvig Emgård, VD och grundare på Spotscale AB, är projektledare.

Vi hade inte gett oss på det här produktionsnära problemet utan Produktion2030. Att vi blev så uppslukade av värdekedjan och det vi kunde tillföra var Produktion2030:s förtjänst. Det har vässat lösningen vi kommit fram till, säger Ludvig och fortsätter:

Vi har byggt unik teknik med högt värde i branschen. Tekniken är otroligt lovande och kan appliceras i många olika byggsammanhang.

Projektet har fokuserat på spiraltrappor i metall som fästs på husväggen. När en trappa ska tillverkas behöver producenten veta hur väggen där den ska monteras ser ut.

Idag är det i princip någon som åker ut med måttband och lasermätare och klättrar upp på en stege för att mäta och fota av väggen där trappan ska monteras, berättar Ludvig. Utifrån det skapas sen en ritning.

Problemet är att ingen vill riktigt vill ta ansvar för mätmomentet eftersom det lätt blir fel, vilket i sin tur leder till både kostnader och svinn.

Både producenten och beställaren önskar att man hade en metod som gav ett tillförlitligt underlag. Fler trappor blir rätt vilket gör alla nöjda, säger Ludvig.

Lösningen som tagits fram i projektet går ut på att en QR-kod appliceras på väggen och sen tas ett antal bilder av väggen med hjälp av en drönare.

Eftersom vi vet storleken på QR-koden kan vi på millimeternivå säga storleken på väggen med hjälp av avancerad bildbehandling och AI, berättar Ludvig.

 

Spotscale AB / 3D Modeling

Tanken är att vem som helst på byggplatsen ska kunna utföra mätningen. Bilderna skickas till en dator som verifierar att bilderna blev tillräckligt bra för att användas. Väggen visas sedan i en webbläsare där trappan automatiskt kan genereras så att man ser hur trappan ser ut och hur den passar mot väggen.

Det här är unikt. Ofta krävs en CAD-specialist för att göra detta men här kan säljaren göra det själv eftersom det inte krävs någon teknisk kompetens för att simulera trappan på den virtuella väggen, fortsätter Ludvig.

Visionen är att 3D-visualiseringen av trappan skickas direkt till fabriken och att trappan produceras automatiskt utifrån 3D-förlagan.

Det skulle leda till mindre spill och färre fel eftersom ritningen är mer entydig, säger Ludvig.

I projektkonsortiet ingår trapptillverkaren ABC Solutions, byggbolaget Åhlin & Ekeroth Byggnads, Spotscale som är experter på 3D-mapping, SkyMaker som är experter på konfiguration och RISE som står för expertis när det kommer till drönaren. Samverkan genom Produktion2030 har gett effekter även utanför projektet. Ludvig berättar om fortsatt samverkan mellan ABC Solutions och SkyMaker och mellan Spotscale och RISE.

En framgångsfaktor som gjort att vi utvecklat något så konkret är att vi varit ett projektkonsortium med små företag. Små bolag har helt enkelt inte tid och råd att vara med i forskningsprojekt om de inte kan få ut konkret nytta som går att kommersialisera, säger Ludvig.

Projektet pågår året ut och redan nu finns en fungerande prototyp av tekniken.

Mätningar görs inte bara för trappor utan för andra metalldetaljer som skorstenskupor, balkonger, räcken och så vidare, Visionen är att den här tekniken ska bli branschstandard. Metallproducenter och byggbolag får gärna höra av sig till oss, avslutar Ludvig.

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2024 Produktion2030. All Rights Reserved.