Du läser
Varbergs Precision AB satsar på små saker som gör stor skillnad

Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

Varbergs Precision AB satsar på små saker som gör stor skillnad

  • Det startade med en Teknikworkshop men snart är hela företaget involverat.

Varbergs Precision AB tar hjälp av Karakuri IoT-metodiken för att hitta smarta lösningar på små problem – som gör stor skillnad.

Karakuri Kaizen kommer från Japan och handlar om att operatörerna skapar enkla, mekaniska förbättringslösningar utan inbladning av tekniker eller ingenjörer. Lösningarna blir ofta billiga och bidrar till att skapa delaktighet och sprida kunskap. Produktion2030-projektet Karakuri IoT har tagit fram en metodik för att tillämpa Karakuri inom Internet of Things (IoT). Resultaten sprids nu genom Teknikworkshoppar.

Ett av företagen som deltagit i Teknikworkshoppen Karakuri IoT är Varbergs Precision AB. Företaget är en finmekanisk verkstad och arbetar med skärande bearbetning, framför allt tillverkas avancerade detaljer till försvarsindustrin och medicinteknisk industri.

Jag tog med ledningsgruppen på Teknikworkshoppen Karakuri IoT för att vi skulle få in nya idéer och bli bättre på att se de små sakerna som kan göra stor skillnad, säger Joakim Engelin som är VD

Joakim menar att det ofta blir fokus på de stora, kostsamma problemen.

Men med enkla medel går det att spara otroligt mycket tid i produktionen. Vi skapade skarpa lösningar som fungerar bra direkt under Teknikworkshoppen, berättar Joakim.

Efter Teknikworkshopppen ville Varbergs Precision involvera hela personalen i Karakuri IoT-arbetet. De satte därför ihop en arbetsgrupp som fick genomgå en utbildning i metodiken på plats och som nu kommer att genomföra Karakuri IoT-workshops med alla i företaget.

Joakim lyfter fram att Karakuri IoT-metodiken på ett enkelt sätt kan göras till ett kontinuerligt inslag i förbättringsarbetet. På Varbergs Precision planerar man att träffas fyra gånger om året för att genomföra Karakuri IoT-workshops.

Det handlar om att ta hand om de där småsakerna som man stör sig på men nästan glömt bort, och se dem med nya ögon. Med det här formatet kan vi få uträttat mycket utan att det tar en massa tid, avslutar Joakim.

→ Läs mer om Teknikworkshoppen Karakuri IoT
→ Läs mer om våra Teknikworkshoppar

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2023 Produktion2030. All Rights Reserved.