Upskilling är avgörande för framtiden: Utan rätt skills faller tekniken platt
- En allt äldre befolkning och den snabba teknikutvecklingen skapar ett nytt kompetenslandskap. För att företagen ska fortsätta vara konkurrenskraftiga krävs mer än bara nyanställningar – det handlar om att utbilda de som redan är yrkesverksamma. Det menar Greta Braun, doktorand på Chalmers, som forskar om framtidens arbete.




Upskilling är avgörande för framtiden: Utan rätt skills faller tekniken platt
Upskilling är avgörande för framtiden: Utan rätt skills faller tekniken platt
Sverige och övriga länder i västvärlden står inför stora demografiska utmaningar när befolkningen blir allt äldre. Framöver kommer det helt enkelt inte att finnas tillräckligt många unga, nyutbildade att anställa för att fylla företagens kompetensbehov. Tillsammans med den snabba teknologiutvecklingen, som förändrar både industrin och jobben, gör det upskilling av yrkesverksamma till ett måste.
Greta Braun har i sin forskning fokuserat på skill gaps, det glapp som kan uppstå mellan vilka skills ett företag behöver och vad medarbetare kan.
Jag har försökt förstå vad skill gaps betyder, om det finns olika storlekar och hur vi kan mäta både en persons och ett företags skill gaps, berättar Greta.
Hon använder medvetet det engelska ordet skills eftersom det innebär något mer praktiskt än ”kunskap” och är bredare än ”kompetens”.
– Skill är något vi kan lära oss och sen använda för att lösa uppgifter i olika sammanhang. Det är mer dynamiskt än kunskap, som är teoretisk, och mer flexibelt än kompetens, som ofta är kopplat till specifika arbetsuppgifter.
Data för att driva lärande
En central fråga är hur vi identifierar vilka skills som krävs – och hur de förändras. Här ser Greta stora möjligheter i att använda data som finns hos företagen men också från exempelvis LinkedIn.
Vi har testat att använda data från Linkedin för att se hur jobbroller förändras, berättar Greta.
– Genom att analysera hur yrkesroller utvecklas över tid kan vi förstå vilka nya skills som krävs. En roll som Maintenance Engineer kan ha helt andra krav idag än för bara ett år sedan. Genom att jämföra beskrivningarna kan vi förstå vilka skills som tillkommit.
Produktivitetsparadoxen: ny teknik kräver rätt skills
I samband med att ny teknologi som ger oss verktyg för att jobba snabbare och mer effektivt introduceras, finns ofta en förväntan om att produktiviteten ska öka. Men inte sällan uteblir den väntade produktivitetsökningen – något forskare kallar ”produktivitetsparadoxen”. Istället ser man ofta en nedgång i produktiviteten initialt. Det är helt enkelt en massa faktorer runt omkring som behöver vara på plats för att teknologin ska få förväntad effekt. Rätt skills är en sådan faktor.
Om vi tar exemplet AI, har vi inte rätt skills för att använda AI, på ett företag eller i ett land, så kommer vi inte att kunna dra nytta av fördelarna, säger Greta.
Hon illustrerar också med ett personligt exempel: när hon lät sin morfar, tidigare arkitekt, följa med till jobbet en dag och testa VR.
– Han sa ”Tänk om vi hade haft detta när jag jobbade, och kunnat gå in i huset innan det byggdes – det hade varit väldigt hjälpsamt”. Men då krävs förstås att man vet hur man använder tekniken.
Upskilling som en naturlig del i arbetet
Senaste tiden har Gretas forskning fokuserat på hur vi kan överbrygga skill gaps. I höstas genomförde hon och några andra forskare en stor intervjustudie med ledare i svenska storbolag. Även EU har studerat hur bra länderna är på upskilling. Enligt siffror från 2021 var Finland det land där störst andel (20%) av arbetsstyrkan fått upskilling eller reskilling. Sverige ligger inte långt efter, här har 18% av arbetsstyrkan fått upskilling eller reskilling. EU-snittet är 7,1 %.
– Sett på en EU-nivå ligger Sverige bra till, säger Greta och fortsätter:
Men det finns mer att göra. Vår intervjustudie visade att vissa företag har tydliga processer och strukturer för upskilling, andra inte. Företag måste bygga in livslångt lärande som en naturlig del i arbetet.
I sin forskning har Greta också tittat på AI-lösningar för att göra individuella rekommendationer på hur man kan brygga sitt identifierade skill gap.
– Det kommer att bli allt viktigare att ta hänsyn till individuella intressen och preferenser. Den yngre generationen drivs i stor utsträckning av värderingar. Hur kan man anpassa företagets skill strategi till medarbetarnas vilja och ta hänsyn till olika intressen och förmågor?
Länder att inspireras av
Singapore ger alla medborgare skill credits
Ett land som ofta lyfts fram när det handlar om livslångt lärande är Singapore. Där får alla medborgare automatiskt så kallade skill credits. Landet har en nationell plattform där dessa credits kan användas för att gå olika utbildningar eller kurser. Greta berättar hur hon mött personer från Singapore som berättat att de använt sina credits både för att studera något som bara är kul och för sådant som relaterat till deras arbeten.
– De berättar att de läst både sommerlier-kurser men också programmering och hållbarhet.
Kanada satsar på inkluderande upskilling
Även Kanada satsar stort på upskilling, och de gör det på ett inkluderande sätt.
– Det kan Sverige bli ännu bättre på. I stora transformationer är det ofta vissa grupper som gynnas medan andra hamnar efter. Vi behöver säkerställa att alla har möjlighet att hänga med, säger Greta.
Stor vilja att lära men saknas motiverande system
Enligt en studie från PwC är 72% av de anställda i Sverige taggade på att lära sig nytt. Samtidigt känner sig många stressade och överväldigade av den snabba utvecklingen.
– Arbetsgivare har ett stort ansvar att ge rätt stöd till sina anställda. Både genom att hjälpa dem att förstå hur arbetet förändras, vad de behöver lära sig och genom att göra upskilling tillgänglig och motiverande, menar Greta.
Många företag har idag digitala plattformar och system för att erbjuda upskilling, men saknar processer för att stötta lärandet.
– Vi tror ofta att det är smart att göra lärandet supereffektivt genom att digitalisera det helt. Men det kan bli tvärtom eftersom många hoppar av, säger Greta och fortsätter
En av de viktigaste faktorerna för att hålla motivationen uppe i lärandet är feedback. Genom att se till att det finns möjligheter att få feedback från läraren och andra som studerar ökar motivationen.
En annan motiverande faktor är om chefen visar på vikten av lärande genom att själv gå före och utbilda sig.
– Människor blir motiverade om chefen berättar vad hen gör för att lära sig och visar på vikten av att vi bygger de här kompetenserna. När de anställda förstår förändringen och chefen visar att hen inte heller kan allt känner de sig delaktiga och motiverade.
3 faktorer för effektiv upskilling
✔ Möjlighet till feedback
Feedback är en av de viktigaste faktorerna för att hålla motivationen uppe i lärandet. I Ingenjör4.0 är detta inbyggt genom möten med lärare och andra som går samma modul.
✔ Lättillgängligt
Det måste vara enkelt att ta del av lärandet. Ingenjör4.0:s upplägg med digitala moduler som kan läsas parallellt med ordinarie arbete är ett bra exempel.
✔ Anpassat efter behov
Dagens yngre generationer drivs i stor utsträckning av värderingar och det är viktigt att lärandet kan anpassas efter den egna viljan och förmågan. Inom Ingenjör4.0 kan den som ska lära sig själv välja moduler utifrån egna intressen och företagets behov.
Ingenjör4.0, exempel på framtidens lärande
Greta lyfter Ingenjör4.0 som ett bra exempel på hur framtidens lärande kan utformas. Lärandet är uppbyggt i moduler vilket gör att ny kunskap snabbt kan nå ut i industrin.
Det modulära upplägget gör lärandet lättillgängligt och gör att innehållet snabbt kan uppdateras när det kommer ny kunskap inom ett område. Upplägget är också designat för att man ska kunna arbeta parallellt, säger Greta.
Hon återkommer till hur vi håller engagemanget och motivationen uppe under lärandet och vikten av feedback.
– I Ingenjör4.0 har man byggt in detta i lärandet genom mötet med lärarna och de andra som läser samma modul. Möjligheten att bli sedd, ställa frågor och få feedback på sina idéer är viktig för att behålla engagemanget i lärandet.
Hon lyfter också fram samverkan som en nyckel, i synnerhet ett litet land som Sverige måste samla sina krafter för att vara konkurrenskraftiga.
Det är unikt att 13 universitet samverkar i Ingenjör4.0 för att snabbt kunna få ut ny kunskap till industrin. Något vi behöver mer av för att säkra framtidens skills, avslutar Greta.