Tillverknings­industrin är på väg tillbaka till västvärlden

ABB:s tillverkningsrobot YUMI

DN 2 juli 2017: Stora summor och många jobb står på spel i kapplöpningen mot den fjärde industriella revolutionen. Följ med till Västerås, där våra framtida kollegor utvecklas. Här är svensk industri 4.0.

På testcentret för samarbetande robotar i Västerås tillverkar en liten tvåarmad robot ett armband. När den trär plastpärlorna på tråden kan den märka av om en pärla är defekt och ersätta den med en annan. Efter att den är färdig står det skrivet ”Childhood” med små vita plastpärlor, namnet på drottning Silvias välgörenhetsorganisation.

Industrijätten ABB:s nya tillverkningsrobot saknar huvud för att inte verka för mänsklig. Men trots den felande kroppsdelen ser Yumi, som den heter, ganska levande ut. Som en R2D2 med armar.

Med Yumi hoppas ABB kunna ­revolutionera tillverkningsindustrin. De benämner den som en framtidsvision. Men det innovativa med den lilla maskinen är inte de fysiska uppgifter den klarar av, de har robotar kunnat göra i årtionden. Yumi skiljer sig från andra robotar eftersom den är mindre och långsammare vilket innebär att den kan arbeta sida vid sida med männi­skor. Namnet står för ”you and me” (du och jag).

– Potentialen är jättestor. Robotar och automationsteknik är väldigt underutnyttjat i Sverige, säger Cecilia Warrol på branschorganisationen Teknikföretagen.

 

 X