Robotprogrammering med hjälp av VR
Rikard Pettersson och Hans Tengstrand, Väderstad AB
Våtlackering med robot är en process som kräver att lackerarens hanterverksskicklighet överförs till roboten på ett intuitivt sätt. Väderstad AB har använt VR-baserad robotprogrammering under några år och kommer att beskriva tekniken, arbetssättet och vilka erfarenheter man gjort.
Operatörsanpassad programmering av svetsrobotar
Mattias Larsson och Tobias Ribbing, Skandia Elevator
Skandia Elevator berättar om resultat och erfarenheter från användning av en kollaborativ robot för svetsning. Roboten är anpassad för enkel operatörsanpassad programmering och har bland annat resulterat i bättre arbetsmiljö och halverade cykeltider.
Framtida återvinning av batterier från elfordon
Marcus Crona, Stena Recycling och Johnny Larsson, Combitech
Elektrifieringen av våra fordon går snabbt och ställer krav på effektiv och säker återvinning av batterierna. Stena beskriver hur de ser på marknaden i stort och hur återvinning av batterier kommer att fungera i deras nya fabrik. Combitech som medverkat vid uppbyggnaden av fabriken kommer att beskriva några av de tekniska utmaningar som de löst åt Stena.
Riskanalys av arbetsplatser med kollaborativa robotar
Caroline Jarebrant, RISE
Arbetsplatser där människa och robot arbetar tillsammans i kollaborativa applikationer ökar i svensk industri. Utmaningen och svårigheten är att hela installationen, inklusive verktyg och kringutrustning, måste vara säker. RISE presenterar en ny metod för planering och riskbedömning vid införande eller förändring av automation i företag. Under dagen finns möjlighet till fördjupad kunskap genom att delta i en mini-teknikworkshop, som stöds av Produktion 2030 samt AFA Försäkring.
Samverkan människa och kollaborativ robot i praktiken
Johan Bengtsson, Göteborg Tekniska College
GTC berättar om resan fram till en kollaborativ robotapplikation som utgick från en helhetssyn på digitalisering med möjligheterna till samverkan mellan människa och automation i centrum. Säkerhet är alltid prioriterad och resultat från kollisionstester presenteras. Under dagen finns det möjlighet att testa robotapplikationen praktiskt och besöka dess digitala kopia i VR.
Forskningsdemonstratorer
Kristina Eriksson, Högskolan Väst
Forskningen på högskolan skapar kontinuerligt nya demonstratorer för att testa nya lösningar. I utställningen visas följande exempel:
- Augumented reality som stöd vid tillverkning av takstolar
- Flexibel automation för trähustillverkning
- Automatiserad batteriåtervinning
- Automatisk montering av hydraulventiler
- Automatisk kittning