Stor uppmärksamhet kring Produktion2030-projekt i Hannover

I Hannover har precis världens största industrimässa ägt rum – första gången med Sverige som partnerland. I den svenska paviljongen fanns Produktion2030 representerade och programmets testbäddsprojekt SUMMIT var ett av de mest uppmärksammade.

”Det var jättekul att se så stort intresse för Sverige, att förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven uppmärksammade svensk produktionsforskning. Produktion2030 bidrog med digitala tvillingar tillsammans med Stena Industry Innovation Lab och storskalig additiv tillverkning tillsammans med RISE,” säger Cecilia Warrol, Programchef Produktion2030.

Digitala tvillingar, 5G och robotar som samarbetar med människor – det kan sammanfatta de teman som var heta under årets industrimässa i Hannover. Extra stort var intresset för Produktion2030:s testbäddsprojekt SUMMIT.

– I vår monter har vi genomfört speciella demonstrationer av digitala tvillingar för förbundskansler Angela Merkel, statsminister Stefan Löfvén, utbildnings- och forskningsminister Matilda Ernkrans, och Prins Carl-Philip, säger Björn Johansson, biträdande Professor på Chalmers och projektledare för SUMMIT.

– Med hjälp av digitala miljöer, visualiseringar och virtuella verktyg kan man öka den industriella nyttan på många sätt utöver minskad åtgång av naturresurser. Det kan gälla allt från hur man planerar fabriker till hur operatörernas dagliga arbete kan bli ergonomiskt bättre, förklarar Björn.

Intresset för Sveriges Co-Lab monter, inklusive SUMMIT, var inte bara stort bland mässans 250 000 besökare, utan även från media. Se ett urval av länkar och pressklipp nedan;

Svenska Kungahuset

SAT. 1 (tysk TV)

ZDF (tysk TV) – inslaget startar 5:57

Prins Carl-Philip utförde med bra precision punktsvetsning i en digital bilfabrik som är en av demonstratorerna inom testbädd för digitala tvillingar av SUMMIT-projektet. Foto: Johan Stahre

 X