Programkontorets logg: Tjänstefiering av industrin-hur kan företag tjäna på digitaliseringen?


Programkontorets logg: ”Tjänstefiering av industrin: Hur kan företag tjäna på digitaliseringen?”

Den 26 oktober var jag med på en kul grej, nämligen Entreprenörskapsforums arrangemang ”Tjänstefiering av industrin: Hur kan företag tjäna på digitaliseringen?”. Arrangemanget handlade förstås om industrins möjligheter med digitalisering och bjöd bland annat på en föreläsning av David R Sjödin, docent och biträdande professor Luleå tekniska universitet – läs gärna hans debattartikel i Ny Teknik!

Själv deltog jag som ”kommentator” tillsammans med Bolidens forskningschef Björn Stenecker. Vi diskuterade både möjligheter och fallgropar, där vårt värsta scenario var att inte göra något alls … Den som bara väntar sitter kvar på stationen när tåget går. Å andra är en annan av fallgroparna att försöka göra allt på en gång. Kontentan är att du ska prova dig fram, börja i liten skala med det som kan digitaliseras i verksamheten.

För produktionen och digitaliseringen behövs också nya standarder, något som projektet 4S arbetar med (Standards and Strategies for Smart Swedish Industry – här kan du läsa mer). Inom 4S tittar vi på vad som behövs både nationellt och internationellt. 4S projektledare Charlotta Johnsson jobbar med svenska företag och deras behov, men är även kopplad till EU-initiativet Digitising European Industry.

Cecilia Warrol
Programchef, Produktion2030



När du klickar på prenumerera godkänner du att Produktion2030 sparar din e-postadress i enlighet med GDPR.

Prenumerera på Produktion2030s nyhetsbrev!

X