Programkontorets logg: Industri 4.0


Det här är en central fråga för alla som är intresserade av att ta klivet in i framtiden.

Teknikföretagens produktionsreferensgrupp hade möte den 3 oktober på SII-Lab, Stena Industry Innovation Lab, på Chalmers. Som alltid mycket intressant, där jag denna gång speciellt vill lyfta Magnus Åkerman som precis har doktorerat. Magnus avhandling handlar om Industri 4.0 och hur vi ska få ihop det med våra befintliga IT-system.

Det här är en central fråga för alla som är intresserade av att ta klivet in i framtiden. Diskussionen bland de närvarande företagen var att de flesta små och medelstora tillverkande företag har en lång väg kvar att gå vad gäller Industri 4.0, i det här sammanhanget med tanke på IT-systemens olika nivåer. Vi har övergripande verksamhetssystem/affärssystem, MES (Manufacturing Execution System) och allra närmast maskinerna PLC för styrning och reglering – att få dessa att hänga ihop är både komplext och komplicerat.

Den traditionella automationspyramiden med dess industriella nätverksstrukturer måste växlas upp mot industriell IoT och molnlösningar. Det är inget val vi har, det är ett krav – å andra sidan ser tillverkningsindustrins framtid ganska ljus ut för de som klarar det. Förutom för de allra största drakarna är det som sagt dock en bra bit kvar för många av de mindre företagen, vilket visar på vikten av satsningar som SII-Lab och Produktion2030. Det är avgörande med aktörer som ägnar sig åt att bygga upp företagens förmåga att tillägna sig fördelarna med Industri 4.0.

Vi ska lära oss av de bästa och ett tillfälle till detta är Hannovermässan 2019, där Sverige är partnerland. Produktion2030 kommer att bidra med input och innehåll till den svenska paviljongen och vi har redan skickat in underlag och listor med testbäddsprojekt, innovationsprojekt och seminarier. Vi ser verkligen fram emot samarbetet med Business Sweden som koordinerar det hela. Ta chansen och låt dig inspireras av de allra bästa! Vill du ha biljetter eller engagera dig på annat sätt så hör av dig till oss, vi kan förmedla alla kontakter!

Cecilia Warrol
Programchef, Produktion2030När du klickar på prenumerera godkänner du att Produktion2030 sparar din e-postadress i enlighet med GDPR.

Prenumerera på Produktion2030s nyhetsbrev!

X