Ny professor har satt fokus på framtidens underhåll: ”Produktion2030 har varit viktigt”
Produktion2030-projektet SMASh blev en internationell föregångare. Nu har Anders Skoogh utnämnts till professor i underhållsutveckling vid Chalmers. Vi fick en pratstund med Anders om resan hit och vad som händer framöver.
Grattis till din utnämning till Full Professor of Maintenance Engineering!
– Tack! Underhåll har blivit alltmer prioriterat det senaste decenniet, både inom industrin och akademin – mycket tack vare Produktion2030. Att det nu blir erkänt med en ny professur är ett bevis på att resan varit lyckosam för hela underhållsbranschen.
Men det har inte alltid handlar om underhåll för Anders. Efter sin civilingenjörsexamen jobbade han inom industrin med internlogistik. Det var också temat för hans doktorandstudier. Doktorsavhandlingen handlade om hur data från maskinerna kan användas i simuleringsmodeller för ett effektivt logistikflöde i fabriken.
Men snart efter disputationen förstod Anders att all denna data också var en guldgruva för underhåll och utveckling av underhåll. Han beskriver underhållsområdet då som något av ett smörgåsbord:
Det fanns ett stort behov hos industrin att bli bättre på underhåll, men inte så många forskare som mötte behovet.
Smart industri kräver smart underhåll
I samma veva som Anders börjat bygga upp ett nätverk med företag som ville förstå framtidens underhåll startade Produktion2030. Anders berättar att det var naturligt att engagera sig i programmet och lyfta underhållsfrågan. Det visade sig vara framgångsrikt för både företag och forskare insåg att det var omöjligt att skapa industri 4.0 utan fungerande underhåll.
Produktion2030-projektet SMASh, som fokuserat på underhållets del i en digitaliserad industri, och Anders och hans kollegors forskning inom Smart Maintenance har fått stort internationellt genomslag. Resultaten sprids nu till små och medelstora företag genom Teknikworkshoppar och Smart Maintenance är ett ämnesområde för fortbildningssatsningen Ingenjör4.0.
Jag har hela tiden haft ett fantastiskt stöd från Produktion2030 och programkontoret, både gällande finansiering men också genom att resultaten har spridits till industrin, säger Anders.
Navet i en cirkulär ekonomi
Digitalisering och effektivisering är fortfarande heta ämnen för tillverkande företag. Men även hållbarhet, där underhåll spelar en central roll.
Vi har pratat mycket om hur underhåll bidrar till effektivitet i produktionen. Men underhåll bidrar också till resurseffektivitet och cirkulär ekonomi.
I en cirkulär ekonomi gäller det att hålla resurserna i loopen så länge som möjligt, både när det gäller produkter och produktionssystem. Det handlar om att reparera, rekonditionera, rekonstruera – det som en underhållsorganisation håller på med dagligen.
Underhåll har tagit en central roll i att möjliggöra digitaliseringen. Nu är det dags att ta samma centrala roll i att möjliggöra en cirkulär ekonomi, säger Anders.
Utöver hållbarhetsfrågan ser Anders flera spännande teknikskiften där forskning om underhåll kommer att behövas. Allt ifrån underhåll i de nya batterifabrikerna till AI.
Jag är väldigt glad över det starka stöd vår forskning har från industrin. Vi ser ett stort intresse för att vara med i våra forskningsprojekt och vi välkomnar både gamla och nya partners att vara med på resan tillsammans med oss, avslutar Anders.