Du och ditt företag deltar tillsammans med svenska Högskolor och får möjligheter att lära er mer om digital och uppkopplad smart produktion
Kompetensutveckling är en av svenska industrins och de anställdas största utmaningar. Därför lanseras INGENJÖR 4.0 – en webbaserad fortbildning på högskolenivå för industrins ingenjörer.
INGENJÖR 4.0?
Ingenjör 4.0 är en unik satsning där 13 svenska högskolor och universitet samverkar för att utveckla korta kursmoduler med aktuellt innehåll som svarar mot den snabba pågående digitaliseringen av industrin, ofta kallat Industri 4.0 eller den fjärde industriella revolutionen.
För att svensk tillverkningsindustri ska bibehålla sin styrka inom användning av digital teknik i industrin och i teknikforskningen behöver ett omfattande, nationellt, utbud av kvalificerade kurser med tillämpningar inom digitalisering i industrin tas fram. Idag satsas stora resurser inom och utanför EU på att höja kunskapsnivån inom industrin för att utnyttja möjligheterna med att införa s.k. Cyber-fysiska produktionssystem för att skapa en hållbar och ”uppkopplad” industri. En av nyckelförutsättningarna är en ”rätt” utbildad arbetskraft.
Utmaningen är att få rätt person, på rätt plats, i rätt tid, och konkurrensen om kompetensen är global. Samtidigt möter Sverige allt större utmaningar för industrins kompetensförsörjning.
Nästan oavsett bransch eller arbetsuppgift behövs färdigheter att använda digitala verktyg och tjänster. Teknikutveckling inom industrin på områden som till exempel robotik, automation och additiv tillverkning kräver nya produktionskompetenser. Teknikutvecklingen inom IT-området driver fram behov av helt nya spetskompetenser inom till exempel analys av stora data för att kunna utnyttja möjligheterna till värdeskapande av de datamängder som växer explosionsartat.
Inledningsvis introduceras korta kursmoduler inom 8 områden centrala inom den pågående digitaliseringen av tillverkningsindustrin. Denna första våg av moduler testas först i en pilotomgång med start i juni 2020 och under hösten kommer ytterligare 6 moduler att lanseras i en andra våg. Totalt kan Ingenjör 4.0 fullt utbyggt innehålla upp till 64 moduler inom 16 Utbildningsområden/paket kopplat till Industri 4.0.
VEM RIKTAR SIG INGENJÖR 4.0 TILL?
Satsningen riktar sig till anställda inom industrin med ingenjörsbakgrund och gör det möjligt för industrins ingenjörer* att ta del av kompetensutveckling på högskolenivå parallellt med ordinarie arbete.
VILKET SPRÅK BEDRIVS UTBILDNINGEN PÅ OCH VAD INNEHÅLLER PILOTUTBILDNINGENS MODULER?
Utbildningen bedrivs på ENGELSKA och innehållet återfinns summerat på www.ingenjor40.se
Titlarna på de 8 inledande pilotmodulerna (av planerade 16) är:
- Smart Products and Industrial Internet of Things, Linköping Univ.
- Autonomous Robots, KTH
- Cyber Physical Systems and Digital Twins, Skövde Univ.
- Connectivity, 5G, and Cloud Communication, Chalmers
- Human Robot Collaboration, Chalmers, KTH, Univ. West, Linné Univ.
- Standards and Interoperability in Digitized Industry, KTH, eurostep
- Management of Manufacturing Digitalization, Luleå Univ., KTH
- Additive manufacturing, Chalmers, Örebro Univ., Halmstad Univ.