Du läser
Omvärldsanalys säkrar kvalité

Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

Omvärldsanalys säkrar kvalité

  • Ett viktigt instrument inom Produktion2030 är Analys och internationalisering, som kontinuerligt följer utvecklingen i omvärlden och kvalitetssäkrar vårt program. Professor Johan Stahre beskriver arbetet och tankarna bakom instrumentet.

Produktion2030 instrumentet Analys och inter nationalisering ska hålla koll på utvecklingen omkring oss, nationellt och internationellt.

Vi ska inspireras av andra, men även inspirera och påverka vår omvärld, säger Johan Stahre, professor och ansvarig för instrumentet Analys och internationalisering.

Samtidigt ska vi hjälpa forskare och företag att verka internationellt. Omvärlds bevakningen utgår från svenska förhållanden, svensk indu stri och internationella företag som är verksamma i Sverige. Vad vill svenska aktörer på kort och lång sikt? Hur resonerar statliga aktörer, finansiärer, universitet och institut i det stora innovationsekosystemet? Vad händer inom andra program och satsningar, nationellt och internationellt? Gör Produktion2030 rätt saker eller har vi missat viktiga utvecklingshändelser?

Ständig analys och internationell jämförelse är en otroligt viktig kvalitetssäkring av hela programmet. Produktion2030 har därför skapat en omfattande internationell verksamhet och vi har även indirekt påverkat andra program utanför Sverige genom att visa hur vi samarbetar och vilka effekter vi skapat, exempelvis i Tyskland där man kopierat en del av upplägget. Ett annat exempel är det nya stora EUprogram met EIT Manufacturing, som just håller på att etableras inom produktionsområdet. Där har flera personer från Pro duktion2030 varit med och tydligt påverkat programmets utformning, baserat på analys och erfarenheter från Sverige.

En annan betydelsefull åtgärd för kvalitetssäkring och kvalitetshöjning är att Produktion2030 nästan enbart an vänder internationella utvärderare från våra EUnätverk för att bedöma ansökningar. På det sättet undviker vi jävssitu ationer och vi får en mycket professionell bedömning av projektförslagen. Utvärderarna är snabba på att identifiera problem och kan jämföra med internationella ansökningars kvalitetsnivå. Dialogen med dessa experter, som har global utblick, är mycket viktig. De stora svenska företagen arbetar ju på interna tionella marknader och denna typ av input är avgörande för om Produktion2030 ska kunna bidra effektivt till utveckling och innovation. Instrumentet Analys och internationali sering skapar även forsknings och innova tionsagendor och programstrategier. Vi deltar internationellt i direkt dialog med EUkom missionen, tillsammans med andra program i EU, som ex empelvis EFFRA, Manufuture, EIT Manufacturing, Digitising European Industry med flera. Vi har en representant i Brys sel som rapporterar med jämna mellanrum om förändring ar och möjligheter inom EU. Vi deltar även i arbetsgrupper inom World Economic Forum som tittar på framtidens produktion och framtidens jobb. Min känsla är att många i Europa uppfattar Produktion2030 som ett mycket bra och effektivt program. De ser att vi har bra instrument och att vi utnyttjar en provkarta av olika aktiviteter som även kan användas i andra sammanhang. En bekräftelse av det var i april 2019, när Sverige var årets partnerland vid Hannover mässan och Produktion2030 stöttade Business Sweden med experter och demonstrationer för att visa upp Sverige som ett starkt produktionsland.

En viktig aktivitet för instrumentet Analys och internationa lisering är att vi arrangerar återkommande studieresor för programmet. Resorna, som blivit ett tiotal vi det här laget, ska inspirera och skapa diskussion. Vi har varit i bland annat Tyskland, Silicon Valley och Singapore. Vi bjuder in personer som har ansvarsområden inom Produktion2030. De står själva för resan och vi ansvarar för planeringen på plats. Per sonerna kan vara från styrelsen, programledningen, expert gruppsmedlemmar eller forskare i våra projekt, som här får möjlighet att bredda sitt kunnande och sina nätverk. Produktion2030:s Forsknings och innovationsråd är en del av instrumentet, det är industripersoner i forsknings ledande befattning som stöttar programmets styrgrupp genom beredningsarbete. Som grupp analyserar de vad vi ska satsa på och vad utlysningar inom programmet ska handla om. Vi driver också ett antal strategiska projekt som hjälper både Analys och Digitalisering, exempelvis projektet Produktionsinnovation och ett projekt kring standardise ring. Detta är ett sätt för oss att skapa begrepp och förståelse för olika perspektiv på programmet. Vi har analyserat alla våra projekt utifrån innovationsinnehåll, liksom ur AI perspektiv och standardiseringsperspektiv. På det sättet genomlyser vi då och då Produktion2030:s projektportfölj ur nya perspektiv för att se vad vi kan inom respektive område och vad som fattas.

Vi sponsrar också event där vi är engagerade och ser syn ergier, exempelvis det återkommande Swedish Production Symposium och FFIkonferensen (Fordonstrategisk Forsk ning och Innovation) i Katrineholm. Tillsammans med FFI genomför vi ett analysarbete som kallas Agenda svensk produktion vars resultat kommer att presenteras i slutet av 2019. Det är en framtidsinriktad analys som fokuserar på vad vi ska göra framöver. Vi genomförde en liknande analys när vi startade programmet för sex år sedan, så vi kan snart jäm föra för att se utvecklingen. Sammanfattningsvis är instrumentet Analys och inter nationalisering en mycket viktig kvalitetssäkrare och om världsbevakare för Produktion2030. Vi måste veta vad state oftheart är och vi måste ha en längre tidshorisont än våra projekt. Samtidig är instrumentet en möjlighet att engagera personer i programmet och att påverka vår omgivning lång siktigt och metodiskt. Arbetet med analys och internatio nalisering syftar ju till att Produktion2030 ska hålla så hög kvalitet som möjligt.

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2025 Produktion2030. All Rights Reserved.