Nytt inom resurseffektiv produktion

Inom resurseffektiv produktion – liksom inom Produktion2030 som helhet och i stort sett resten av världen – är det digitalisering och hållbarhet som gäller. Det gör att många av våra projekt är högaktuella och vi ser möjliga synergier både med andra projekt inom Produktion2030, med andra event och insatser vilket även omfattar aktiviteter på EU-nivå och globalt.

Själv är jag fullt upptagen med att planera inför Winter Simulation Conference 2018 den 9-12 december här i Göteborg. Det är förmodligen något av det största jag kommer att göra i min karriär med över 800 deltagare från hela världen – det kommer i alla fall vara svårt att matcha! Temat är ”Simulation for a Noble Cause” och rimmar bra med både hållbarhet och digitalisering. I programmet har vi nu över 450 talare, bland andra personer som utvecklat appen bakom Über, representanter från USAs Department of Homeland Security som arbetar för att förhindra terrorattacker samt professorer och doktorer från universitet och andra organisationer från världens alla hörn. Det är ett mäktigt arrangemang med stöd från bland annat nio stora ”non profit”-organisationer som till exempel IEEE, som de flesta inom akademin känner till. Detta ger en kvalitetsstämpel på konferensen som ger publikationerna näst intill journalstatus då de indexeras i Scopus, ACM och IEEE Xplore. Fördelningen är annars jämn mellan industri och akademi och på plats är också ett 30-tal utställare som exempelvis Fraunhofer, Siemens ÅF och Applied Materials som visar den senaste teknikutvecklingen och bistår med råd och rön.

Utöver detta är det mycket arbete med våra projekt för att knyta ihop dem med olika standardiseringsaktiviteter, kopplat till projektet 4S (Standards and Strategies for Smart Swedish Industry) som Charlotta Johnsson driver – även andra inom Produktion2030 är välkomna att medverka i detta arbete och uppmanas att kontakta Charlotta. Vi har även kontakt med FFI (Fordonsstrategisk forskning och innovation) för att se över hur vi kompletterar varandra för olika typer av projekt och samarbeten.

Sedan har vi förstås utbildningspaketen inom Civilingenjör 4.0, ett pågående arbete under ledning av Bengt-Göran Rosén – också han är intresserad av kontakt med andra som är intresserade av att bidra till detta genom utveckling av utbildningsmoduler som kan replikeras på flera lärosäten. Avslutningsvis återknyter jag till inledningen och EU-kopplingen. Det talas mycket om digitala hubbar varav en finns på Chalmers där vi redan har jobb som växlas upp inom Produktion2030 via EU-projekt. Vi har projektet SUMMIT (SUstainability, sMart Maintenance och fabriksdesIgn Testbed), en digital testbädd med 16 partner, bland annat KTH, Scania, CEVT, Fraunhofer, SAAB med fler liksom EU-flaggskeppsprojektet Ecoprodigi kring hållbar skeppstrafik där digitalisering är på väg in med stormsteg. Det händer mycket nu med koppling till Produktion2030 – både på hemmaplan och ute i Europa!

_______

Björn Johansson · Chalmers
Expertgruppledare resurseffektiv produktionNär du klickar på prenumerera godkänner du att Produktion2030 sparar din e-postadress i enlighet med GDPR.

Prenumerera på Produktion2030s nyhetsbrev!

X