Du läser
Möt Forskarskolans doktorander! – Olena Flys

Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

Möt Forskarskolans doktorander! – Olena Flys

Ett bra forum med möjlighet att få inblick i vilka kompetenser som finns vid olika lärosäten – så beskriver Olena Flys, industridoktorand vid RISE, Produktion2030s Forskarskola.

Det var tack vare sin handledare Bengt-Göran Rosén, även ansvarig för instrumentet Utbildning inom Produktion2030, som Olena fick upp ögonen för Produktion2030s Forskarskola. Olena, som forskar inom mätning och karakterisering av yttopografi, har läst kurserna Additive Manufacturing Technologies for Metals och Modeling Simulation and Optimization in the Engineering Product Development Process vid Forskarskolan. Båda kurserna tycker hon har sammanfallit väl med hennes intresse för användning av nya optiska och avbildande tekniker för ytstruktur-karakterisering med inriktning på additiv tillverkning.

– Kursen inom additiv tillverkning var väldigt bra. När jag gick den var det första året kursen gavs och även om det är ett ganska nytt område så fick vi en mycket bra inblick i det – bland annat vilka tekniker och utmaningar som finns med olika tillverkningsmetoder, säger Olena och fortsätter;

– Den andra kursen inom modellsimulering och optimering var också mycket givande och jag fick lära mig om metoder jag inte hade en aning om fanns.

Något som Olena uppskattade med Forskarskolans kurser var upplägget, samtliga studietillfällen är förlagda på olika lärosäten runt om i landet. Förutom att det ger en bra inblick i vilka olika kompetenser som finns, vilket kan vara bra att veta för skapande av framtida forskningskonsortier, så ger det också en möjlighet till värdefullt nätverkande.

– Forskarskolan är ett bra forum för att träffa andra forskarstudenter. Även om många forskade inom ett helt annat område än mitt, så har det ändå har funnits ganska tydliga kopplingar till det jag gör, förklarar Olena.

Till dig som funderar på att gå någon av Forskarskolans kurser är Olenas råd att söka runt bland utbudet och läsa de kortfattade beskrivningarna som finns för alla kurser.

– Och även om du inser att den kurs du vill gå redan har börjat, ge inte upp, för de flesta kurserna ges igen – och de är helt klart att värt att vänta på! avslutar Olena.

[button size=” style=” text=’Läs mer om Produktion2030 Forskarskola’ icon=’fa-angle-right’ icon_color=” link=’https://produktion2030.se/courses/’ target=’_self’ color=” hover_color=” border_color=” hover_border_color=” background_color=” hover_background_color=” font_style=” font_weight=” text_align=” margin=”]

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2023 Produktion2030. All Rights Reserved.