Du läser
I industrin lär du dig alltid något nytt

Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

I industrin lär du dig alltid något nytt

  • Falks Metall är ett familjeföretag i småländska Gnosjö. Företaget grundades 1946 och arbetar med maskinbearbetning, svarvning och fräsning, av komponenter i rostfritt stål, blyfri mässing och flera andra råmaterial. Kunderna finns inom en rad olika branscher; bilindustrin, låsindustrin, den marina sektorn men detaljerna kan även finnas i till exempel häftapparater. Företagets unicitet är bland annat den höga automationen.

Anna Falk är försäljningsansvarig på familjeföretaget Falks Metall där utveckling och förbättring ingår i vardagen.

Som litet företag måste vi ständigt anpassa oss och lära nytt, säger Anna

– Automation har varit viktigt för oss. Gnosjö är en liten ort med många arbetsplatser som konkurrerar om arbetskraften. Automation är centralt för att kunna komplettera våra medarbetare. Roboten får göra den enklare uppgiften vilket gör jobben här lite mer avancerade. säger Anna.

Den höga automationsgraden garanterar också kvalitet och repeterbarhet.

– Det finns många svarverier i Gnosjö men när det handlar om att bearbeta tuffa rostfria material där det börjar bli lite svårt och krångligt, då tror jag att man tänker på oss, säger Anna.

Ständigt lärande avgörande

I en föränderlig omvärld är anpassningsförmågan central. Anna lyftervikten av att hela tiden lära nytt:

Som litet företag måste vi ständigt anpassa oss och lära oss nya saker. Vi försöker hela tiden lyssna in vad som händer ute hos kunderna och vad vi behöver göra. Produkt- och produktionsutveckling ingår i det dagliga arbetet och är en naturlig del av vardagen.

Falks Metall deltog i Produktionslyftet 2013–2015 vilket skapade insikt att om företaget kan lära sig lite snabbare än konkurrenterna så har man en fördel.

Produktionslyftet har varit en game-changer för oss. När programmet var avslutat insåg vi att vi bara hade skrapat lite på ytan och tack vare vår medverkan där har vi fått vara med i andra program, berättar Anna.

Nu deltar Falks Metall till exempel i ett projekt som handlar om utveckling och automatisering för att skapa långsiktigt hållbara företag och ett som handlar om ledarskap i produktions organisationer. Anna lyfter vikten av satsningar riktade mot små och medelstora företag:

– De här projekten är jätteviktiga för oss. Där finns resurser och de har tentaklerna ute i omvärlden. Vi är små organisationer som inte orkar rodda allt detta själva.

Vill tända intresset för produktion redan i unga åldrar

Anna berättar att Falks Metall strävar efter en bredd och blandning bland de anställda; både kvinnor och män, olika bakgrunder, nationaliteter och så vidare.

Ingen kvinna vill bli anställd på andra kriterier än att man är kompetent. Den linjen följer vi i bolaget, berättar
hon.

Falks Metall jobbar med att inspirera skolelever, bland annat genom samarbeten med skolor där eleverna får komma på studiebesök både i årskurs tre, åtta och på gymnasiet.

– Vi vill tända intresset för produktion redan i unga åldrar, säger Anna. Företaget deltar i Industrinatten, ett nationellt koncept där lokala företag samarbetar med skolor och kommunen. Elever i årskurs åtta får då besöka olika industriföretag för att få en större inblick i framtida karriärmöjligheter inför sina studieval.

– Vi samarbetar också med den lokala gymnasieskolan och tar emot praktikanter och studiebesök, berättar Anna och avslutar:

Att jobba inom industrin är jätteroligt! Det är bra arbetstider, bra betalt, trevliga kollegor. Du har hela tiden chans att lära dig nytt, det är både stimulerande och utmanande. Det finns också en mängd olika arbeten inom industrin – är du bra på språk kan du bidra med det är du bra på matte kan du jobba med det, är du bra på teknik finns det massor du kan jobba med.

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2024 Produktion2030. All Rights Reserved.