Finland och Sverige kan lära mycket av varandra

När Sverige skulle forma de strategiska innovationsprogrammen sneglade man på Finland. Sedan dess har det finländska innovationsekosystemet ändrat form. Finland och Sverige har mycket att lära av varandra menar Harri Kulmala, VD på DIMECC Ab.
Finland var tidigt ute med private-public partnerships (PPP) och när de svenska strategiska innovationsprogrammen skulle formas var det många som besökte Finland.
Runt 2009 var Finland det ledande landet inom PPP och många från Sverige kom och ville se hur vi arbetade, berättar Harri Kulmala.
Finland startade med PPP politik redan 2006 och DIMECC startade år 2008 som en ledningsorganisation. Men 2015 beslutade den finska regeringen att sluta med PPP politiken och sedan dess drivs DIMECC som ett fristående bolag, ägt av företag inom tillverknings- och teknikindustrin och forskningsaktörer.
Två system med olika styrkor
Harri Kulmala ser positivt på hur Sverige formade de strategiska innovationsprogrammen, däribland Produktion2030.
— Det svenska systemet är mer flexibelt än det finska. I Finland driver vi mycket större projekt men systemet i Sverige med mindre projekt ger större flexibilitet, säger han och fortsätter:
Det finländska systemet passar bra för stora företag medan det svenska systemet gynnar små och medelstora företag.
Sverige har historiskt varit bra på tålamod och att se att många bäckar små till slut blir till floder av nytänkande. Kulmala tycker att det är synd att de strategiska innovationsprogrammen nu stängs, man riskerar att gå miste om viktig infrastruktur och satsningar. DIMECC som är ett företag lever vidare och Produktion2030 som program stänger ner och något nytt tar vid.
— En fördel med det finländska systemet är att det är svårare att lägga ner ett företag, menar Harri Kulmala.
Ökat nordiskt samarbete för att påverka EU-satsningar
Harri Kulmala har varit med och utvärderat Produktion2030 både efter sex och nio år. Han menar att programmet har stärkt Sveriges position, inte minst internationellt.
Produktion2030 har gjort att Sverige uppfattas som ett större land än vad det är. Det har gett utrymme för nya röster och framtida ledare inom industrin.
Kulmala betonar vikten av att fortsätta öka företagens intresse för EU och Bryssel, samt att stärka det nordiska samarbetet.
— Vi behöver göra fler företag intresserade av EU och ha fler aktiviteter där vi påverkar agendan. Blir vi i Norden ännu bättre på att arbeta tillsammans kan vi påverka betydligt mer.
DIMECC har många kunder som är verksamma i både Finland och Sverige men även i Danmark och de baltiska länderna. Han ser möjligheten att DIMECC så småningom har kontor såväl i Tallinn och Stockholm vilket skulle ge möjlighet till fler och nya gemensamma projekt.
Innovation bygger på lärande – och tillit
Så vad blir viktigt för framtidens innovationssatsningar? Även om det pratas mycket om AI är det något annat som blir avgörande tror Harri Kulmala.
— AI är bara en teknologi. Det som är viktigt är hur människor arbetar tillsammans. Det bygger på förtroende mellan personer. Både Finland och Sverige har byggt innovationsekosystem där de olika aktörerna lärt känna varandra, det är en konkurrensfördel!
Han lyfter också vikten av lärande, inte bara inom den egna disciplinen utan också långt utanför den.
Gå till biblioteket och låna en bok du egentligen inte ”behöver” läsa. Att kliva utanför vår komfortzon är kanske det viktigaste vi kan göra för att driva innovation.
För enligt Kulmala är det just i det okända vi lär oss som mest. Att vara i sammanhang där vi inte känner någon och där vi inte kan något, snabbar upp lärandet.
Vi måste våga öppna oss mer – både som individer och organisationer. I framtiden kommer öppen innovation att vara normen.
Harri Kulmala ser optimistiskt på framtiden, något man kanske kan förvänta sig av en VD för ett innovationsföretag.
— Hastigheten kommer att öka och vi måste ta hjälp av AI. När vi ersätter rutinuppgifter kommer vi att kunna frigöra mer innovationskraft hos personer, avslutar han.