Du läser
Digitala Stambanan har visat värdet av att dela data längs värdekedjor

Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

Digitala Stambanan har visat värdet av att dela data längs värdekedjor

Företag som fortsätter utforska gemensamma affärsmöjligheter, andra som investerat i ny teknik och relationer som lägger grunden för fortsatt samverkan. Det är några av resultaten av projektet Digitala Stambanan Produktion. Vi pratade med projektledare Clarissa González.

Projektet Digitala Stambanan startade 2018 som ett strategiskt projekt inom Produktion2030. Bakgrunden var industrins behov av att bygga ut den digitala infrastrukturen för att utbyta data, information och kommunikation – både inom och mellan företag. De första två åren undersöktes och kartlades behoven och möjligheterna med digitalt informationsutbyte i svensk industri.

Projektet delades sedan upp i två spår, Digitala Stambanan IndTech och Digitala Stambanan Produktion, och utvecklades till ett samarbetsprojekt mellan Produktion2030 och PiiA. Målet var att stärka processindustrin respektive tillverkningsindustrin. Efter den initiala projektledaren Maja Bärring har Clarissa González, postdoc Chalmers, fortsatt uppdraget att projektleda Digitala Stambanan Produktion.

Strategiska innovationsprojekt som Digitala Stambanan Produktion har en vision och mål som skiljer sig från ambitionerna i ett vanligt forskningsprojekt. Det medför såklart vissa utmaningar men skapar också en lång rad möjligheter, berättar Clarissa.

Nya krav på hållbarhet och resiliens gör att tillverkningsindustrins olika delar måste kopplas ihop mer sömlöst för att tillgodose behovet av kommunikation och delad data i globala värdekedjor. Clarissa berättar hur man inom projektet dels studerat tre värdekedjor med olika fokus, och dels arbetat med att demonstrera användningen av digitala plattformar i testbädden Stena Industry Innovation Lab (SII-Lab).

– Totalt har 20 olika organisationer varit engagerade i projektet. Ett så stort konsortium har gett oss en bred bild av läget i industrin samt hur olika företag möter utmaningar och tar vara på möjligheter i flera globala trender genom åren, säger Clarissa och fortsätter:

– Det som har varit unikt med projektet är att många företag som kan anses vara konkurrenter här har samarbetat och diskuterat utmaningar, vilket har fungerat väldigt bra. Trots att man verkar inom samma bransch har varje aktör sin unika nisch. Företagen vittnar om att det är värdefullt att kunna dela utmaningar för att sedan innovera tillsammans.

Strategi och kultur viktigt för företags digitalisering

Inom projektet har man lagt stor vikt vid mätbarhet för att kunna följa utvecklingen. Ett helt arbetspaket dedikerades till att kunna mäta digital mognad i företagen och identifiera riktning och åtgärder som företag kan vidta för att öka sin digitala mognad. Något många företag uppskattat! Insikterna och verktygen för att mäta digital mognad har omvandlats till en Teknikworkshop och projektet har också tagit fram ett strukturerat arbetssätt för att påskynda ett företags digitaliseringsresa vilket finns beskrivet i Reseguiden.

En viktig övergripande insikt från projektet är vikten av att ha en gemensam strategi för digitalisering i företaget. På så sätt kan man identifiera om några delar av organisationen behöver öka takten vilket ger en bättre förståelse för hur man ska gå vidare, berättar Clarissa.

– I alla värdekedjor såg vi också vikten av att ha en kultur av samarbete och öppenhet för att dela data och insikter. Vi såg att det fanns en stor vilja att samarbeta, men vissa aktörer höll fortfarande på att utreda vilken data och information som bör vara konfidentiell och i vilken grad – en process som sannolikt kommer att kräva mer utveckling, fortsätter hon.

Investeringar och nya partnerskap

En viktig framgångsfaktor i projektet har varit att från start etablera relationer och bygga förtroende mellan människorna som deltagit. Relationer som under projektets gång på flera håll utvecklats till vänskap, något som lägger grunden för framtida samverkan.

– En utmaning med så här långa projekt är att människor byts ut under resans gång som en naturlig del av rörligheten på arbetsmarknaden, säger Clarissa. Men vi har lyckats behålla visionen och riktningen!

Clarissa berättar att flera projektpartners har fortsatt att utforska gemensamma affärsmöjligheter efter projektets slut.

Vi har också exempel på små och medelstora företag som investerat i teknik när de sett vad som är möjligt genom våra demonstratorer, säger hon.

Även SII-Lab fortsätter utvecklas. Nu fokuserar man till exempel på att utveckla tjänster för att hjälpa företag att navigera AI-boomen och förstå konsekvenserna av de olika EU direktiv som kommit kopplat till cirkularitet.

– SII-Lab kan fungera som en neutral arena för att diskutera viktiga frågor och bygga broar mellan tillverkare och teknikleverantörer, säger Clarissa och avslutar:

Vi utforskar alltid nya partnerskap och företag som har en utmaning är varmt välkommen att dela den med oss för att se om vi kan lösa den tillsammans.

Clarissa González

Projektledare, Digitala Stambanan

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2025 Produktion2030. All Rights Reserved.