Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

Det har aldrig varit mer spännande att jobba i industrin

  • Grethe Hallberg jobbar idag inom Collaboration Product Description YMCP på Scania. Teamet jobbar med att etablera processer och IT-lösningar som stöttar utvecklingsprojekt inom TRATON-gruppen.

”Den digitala transformationen sker nu, vi står i startblocken.” Det säger Grethe Hallberg som med en lång karriär på Scania sett produktionen bli både helautomatisk och uppkopplad.

Scania har gått från att vara leverantör av lastbilar, bussar och motorer till att leverera kompletta, hållbara transportlösningar. En del i det är att R&D, inköp och produktion går ihop och blir ”Industrial”. Grethe berättar:

– Nu försvinner gränssnittet mellan konstruktion och produktion. Tidigare utvecklade R&D en produkt och sen skulle produktionen anpassa processer för att kunna producera den. Nu utvecklas produkt och process parallellt för att kapa tid.

Industrin ingen självklarhet för Grethe

Att Grethe skulle hamna i industrin var inte självklart. Efter gymnasiet var hon aupair i Tyskland där olika slumpartade händelser ledde henne in i ölbryggningsbranschen. Så småningom fick hon ett gesällbrev i ölbryggning. Det blev starten på ett intresse för kemi och hemma i Sverige igen läste hon till kemiingenjör på Chalmers. 2008 började hon som ytbehandlingsspecialist på Scania i Oskarshamn. Efter ett antal år på ytbehandlingssidan gick Grethe Scanias ledarskapsprogram, hon blev tillförordnad produktionsledare i monteringen och efter ett tag chef för produktintroduktioner i basprocsessen (press, kaross och måleri) för lastbilshytten.

Jag hade globalt ansvar för att säkra att hytten som konstruktion gick att producera i befintlig produktion alternativt ta fram nya processer för att den skulle bli producerbar, berättar Grethe.

Efter att ha drabbats av utmattning började Grethe jobba med långsiktiga frågor vilket ledde henne till dagens tjänst inom Collaboration. Grethe har hela tiden jobbat med forskning och utveckling och framför allt kopplingen mellan forskningen och implementeringen i verksamheten.

Jag älskar gränssnittet mellan teori och praktik – det är ju där det händer! Jag gillar också att jag får vara med och påverka utvecklingen, att skapa möjligheter för att företaget ska lyckas och att det jag gör betyder någonting, att jag känner att jag tillför, säger Grethe.

Digitalisering på riktigt

När Grethe började på Scania 2008 fanns fortfarande en del manuella moment kvar i fabriken. Idag är den helautomatiserad – och uppkopplad. Men en uppkopplad fabrik blir också känsligare för buggar. Allt hänger ihop och får vi problem på ett ställe finns risk att vi får problem överallt. Grethe kallar det för digitaliseringens röda tråd.

– Idag jobbar vi mycket med att utveckla de digitala verktygen men
vi måste titta alltmer på till exempel cybersäkerhet. Vi kommer att behöva utveckla ännu fler saker parallellt eftersom allt hänger ihop, berättar hon.

Nu behövs rocket science

Industrin är idag mitt uppe i omställningen för att möta nya krav på hållbarhet och klara klimatutmaningarna. Och Grethe menar att det nu faktiskt behövs ”rocket science” i industrin för att hantera de gemensamma utmaningar som konstruktion och produktion står inför:

– Det är nu vi ska till månen och det är skithäftigt att jobba i industrin. Den digitala transformationen sker nu, vi står i startblocken. Den mest spännan de tiden som industrin har varit med om är just nu!

Grethes karriärtips

> Välj det du tycker är kul just nu, du kan ha nytta av alla erfarenhet er!
”Jag har aldrig funderat på vad den här erfarenheten ska ge mig sen, utan istället fokuserat på vad jag vill göra härnäst. Min erfarenhet från livsmedelsbranschen kom till nytta när jag jobbad med ytbehandling eftersom det finns likheter i vissa kemiska processer.”

> Att du inte gått en spikrak väg gör dig mer unik
”Att jag är så spretig är min fördel.”

> Ha kul på jobbet
”Det finns en föreställning om att vi ska vara på ett visst sätt på jobbet men mitt råd är att våga ha kul på jobbet och bjud på dig själv.”

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2024 Produktion2030. All Rights Reserved.