De har utvecklat ett ramverk för hållbara produktionssystem

I projektet Resilient and Sustainable Production (RaSP) har forskare och företag undersökt vad företag bör tänka på när de bygger nytt eller bygger om för att produktionssystemen ska bli cirkulära, hållbara och resilienta. Som ett resultat av diskussionerna kunde ett av de deltagande företagen snabbt ställa om och svara upp mot nya kundkrav.
Vi fick en pratstund med Kerstin Johansen, professor i integrerad produkt- och produktionsutveckling vid Tekniska Högskolan i Jönköping som har projektlett RaSP.
Produktion2030:s utlysning om mer hållbara produktionssystem sammanföll med att Polarbröds fabrik brann vilket synliggjorde att vi måste bli mer resilienta och hållbara. Men vad är egentligen drivande i en hållbar produktionsutveckling? Det började vi forskare diskutera utifrån våra olika perspektiv och kom fram till att vi borde göra något tillsammans, berättar Kerstin.
Projektet har samlat forskare från Tekniska Högskolan i Jönköping, Luleå tekniska universitet och RISE som haft med sig olika perspektiv, allt från produktinnovation till produktionssystem och människan i produktionen. Alla deltagande företag har varit små och medelstora företag.
Utöver producerande företag har vi haft med ett antal teknikleverantörer som är med och utvecklar tekniken för ett resilient produktionssystem. De har varit ett viktigt bollplank och diskussionspartner för att förstå vilka utmaningar de ser från sitt perspektiv, säger Kerstin.
RaSP startade under pandemin och projektgruppen har aldrig setts fysiskt. Man har arbetat virtuellt med en mängd workshops, intervjuer och andra aktiviteter inklusive att – både forskare och företag – har presenterat resultat i olika externa sammanhang, både virtuellt och fysiskt när det gick. Utöver detta har digitala månadsmöten med de deltagande företagen genomförts vilket har bidragit till en ”vi-känsla”.
– Där har vi pratat om projektet och företagen har delat sina erfarenheter. Ofta har de funnit gemensamma utmaningar trots att de verkar i helt olika branscher. När mötet slutar med ’Jag ringer dig sen’ då har vi uppnått något viktigt, säger Kerstin.
Oväntade fördelar för företagen
Små och medelstora företag som går in den här typen av forskningsprojekt med rätt synsätt kan få väldigt mycket tillbaka menar Kerstin. Hon berättar hur ett av de deltagande företagen, tack vare att medarbetaren som deltog i RaSP kontinuerligt berättade om vad de kom fram till i projektet, var betydligt bättre förberett när det plötsligt kom nya krav från kunderna på minskade CO2-avtryck.
Genom att frågorna redan fanns på bordet i organisationen var man förberedd när det blev skarpt läge och kunde vända vad som kunde ha blivit en kris till en möjlighet.
Företaget i fråga ställde om under en sommar för att minska CO2-avtrycket. Resultatet blev ett nytt affärsområde som nu är på väg att rullas ut i hela koncernen.
Ett annat företag som deltog såg en möjlighet att inspireras av projektets metodik och frågeställningar. De utvecklade ett eget frågeformulär och skickade till sina kunder för att förstå vad de behövde när det kom till automation för att kunna uppfylla krav på hållbarhet, resiliens och uppnå cirkulära flöden.
Resultaten tas vidare i nya konstellationer
Nu kommer resultaten från RaSP att tas vidare inom den strategiska forskningsprofilen GRACE som Tekniska Högskolan i Jönköping driver med finansiering från KK-stiftelsen. Några av företagen från RaSP är med som partner via Automation Småland som är en så kallad ”supportive node” i GRACE.
Det blir ett sätt att nå ut snabbare till många fler företag med kunskap om grön omställning. Vi såg i RaSP att små och medelstora företag kan ha utmaningar att delta med mycket tid i forskningsprojekt, men är jätteviktiga för att identifiera utmaningar, testa och validera resultaten. Nu skalar vi upp den erfarenheten, säger Kerstin.
Ulrika Harlin på RISE som skrev klart sin avhandling under RaSP har nu disputerat och kommer att kunna driva vidare projekt på senior nivå, och Luleå tekniska universitet driver vidare satsningen Creaternity där RaSP varit en del.
Vi har förvaltat resultaten så att de lever vidare men nu i större och bredare konstellationer, avslutar Kerstin.