Du läser
De bygger världens största virtuella testbädd

Strategiskt innovationsprogram: Samlar Sverige för hållbar och konkurrenskraftig produktion

De bygger världens största virtuella testbädd

  • Möjligheten att testa ny teknik innan man väljer att investera är centralt för företag. Därför är det viktigt med tillgång till miljöer där detta kan göras, så kallade testbäddar. Men många företag har långt till en lämplig testbädd. Det ska det nu bli ändring på!

Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid högskolan i Skövde, leder projektet ShiftBeds, som är nära kopplat till europeiska ShiftLabs. Målet är att Anna och hennes kollegor ska bygga världens största, helt virtuella testbädd för produktionsteknik.

Den virtuella testbädden gör flera testbäddsmiljöer tillgängliga för företag oavsett var i landet de befinner sig. I ett första steg byggs testbäddarna MITC i Mälardalen, SIILab och ASSAR i Västra Götaland samt LeanCenter och Södertälje Science Park i Stockholmsregionen ihop. Men tanken är att ännu fler miljöer ska inkluderas på sikt.

Testmiljöer i digitalt format existerar redan på många håll; på lärosäten, forskningsinstitut och på företag runtom i världen. Men att koppla ihop flera komplementära testbäddar som en gemensam resurs för tillverkningsindustrin och tillhörande forskningsfält är helt unikt.

— Vi vill bygga en ”one-stop-shop” för företag som vill testa ny produktionsteknik. Allt från digitala tvillingar och kollaborativa robotar till autonoma system och AI-system för smart underhåll, säger Anna och fortsätter:

I en digital miljö kan ny teknik tillämpas utan att den fysiska produktionen påverkas, det är otroligt värdefullt för företagen.

Projektet är också intressant ur ett akademiskt perspektiv. Anna berättar att det lär oss mycket om hur nya tekniker och system samverkar med varandra – eller inte – och hur effektivitet, maskinhälsa och digitalisering påverkar produktionsapparaten.

Vi forskare är också intresserade av hur människan i industrin påverkas av ny teknik. Hur fattas beslut eller vilka kompetenser behöver människorna i produktionen för att vara aktiva och engagerade medarbetare? Jag tror att det finns en guldgruva för oss forskare att hitta ny och viktig kunskap att publicera och använda i vår undervisning.

Det ska vara enkelt att använda ShiftLabs

Projektet ShiftLabs använder befintliga tekniska plattformar, som utgör IT-infrastrukturen i testmiljöer som SII-Lab och MITC, vilket gör den nya virtuella testmiljön kostnadseffektiv och lättillgänglig. Företag som vill använda testbädden behöver därmed ingen ny programvara eller avancerade programmeringskunskaper.

Digitaliseringen av dagens befintliga testbäddar har stor potential att öka användningen hos företag och forskare. Man slipper lägga tid på att resa och kan istället fokusera på viktiga och intressanta utmaningar och utvecklingsfrågor. Ett företag kanske funderar på hur nya produkter påverkar ett befintligt produktionssystem, eller vilka förändringar man kan göra i produktionen för att spara energi, material och hur ergonomin kan förbättras. För forskarna kan ShiftLabs hjälpa till att utveckla undervisningen eller ge idéer för hur nya innovationer kan tillämpas i ett företag.

Vi forskare kan labba på distans, digitalisering av testmiljöerna gör de tillgängliga var man än befinner sig och vi kan enkelt samarbeta över tids- och landsgränser vilket är en oväntad fördel, säger Anna.

Nu är de fyra första testbäddarna 3D-scannade och integrationen har påbörjats. Redan idag erbjuds ett antal tjänster kopplade till de virtuella testbäddarna, allt ifrån test-before-invest till utbildningar och workshops.

Produktion2030 – ett strategiskt innovationsprogram med stöd från VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.

© 2025 Produktion2030. All Rights Reserved.